Kazerne Dossin

Tijdens museumnacht kan je met je ticket op verkenning doorheen Kazerne Dossin. De permanente expo van het museum buigt zich over de Belgische casus tijdens WOII. Bijna 26.000 Joden, Roma en Sinti werden tussen 1942 en 1944 vanuit de Mechelse Dossinkazerne gedeporteerd naar voornamelijk Auschwitz-Birkenau. Amper vijf procent van hen overleefde. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de slachtoffers en geeft achtergrond en duiding bij de vraag hoe het ooit zover is kunnen komen. Daarbij wordt er ook aandacht geschonken aan andere voorbeelden van massageweld, mensenrechtenschendingen en genocide naast de Holocaust.

Als bonus kan je de tijdelijke expo The Art of War nog op de valreep meepikken. Die toont een reeks werken van vooraanstaande kunstenaars die diverse oorlogssituaties hebben aangeklaagd. Hoewel het tijdperk, de inzet en de tegenstanders bij elke oorlog anders zijn, is er wel altijd een menselijke kant die griezelig herkenbaar is. Wanhoop, pijn, ontreddering en gemis zijn maar enkele van de vele gemoedstoestanden die tijdens en na een oorlogsperiode de bovenhand nemen. Het mag dan ook niet vreemd heten dat heel wat kunstenaars hier een bron van inspiratie vinden voor hun werk. The Art of War toont authentieke en rauwe etsen van Otto Dix, Georges Grosz en Francisco Goya. Daarnaast is er ook werk te zien zijn van Pablo Picasso, Max Beckmann, Frans Masereel, Paul Van Ostaijen e.a.

Last call

Als je de indrukwekkende tentoonstelling The Art of War nog wil zien, is dit een van je laatste kansen. Ze sluit haar deuren op 1 juli.

Praktisch

Goswin de Stassartstraat 153

5 min stappen of 2 min fietsen naar Museum Hof van Busleyden

15 min stappen of 5 min fietsen naar Speelgoedmuseum

Website Kazerne Dossin

Koop nu je Museumnachtticket